LED trakovi za zunaj (barvni) dopuščajo preprosto montažo

LED trakovi – Prednosti uporabe in montaža barvnih LED trakov za zunaj

LED trakovi so vse bolj priljubljena razsvetljava s številnimi varnostnimi, ekonomskimi in okoljskimi prednostmi. Uporabniku nudijo bogato paleto uporabe, zato so primerni za vgradnjo v dnevne prostore, kuhinje, pohištvene elemente, garderobne omare in zunanje prostore. Trakove najpreprosteje opišemo kot dolgo vezje, ki ga sestavljajo majhne, svetleče LED-diode. Light-Emitting Diode, imenovane tudi polprevodniki, so električne komponente, ki svetlobo proizvajajo tedaj, ko skoznje teče električni tok. Kvalitetni LED trakovi so na voljo v številnih barvah, odlikuje pa jih predvsem njihova prilagodljivost. Trakove lahko odrežemo na poljubno dolžino ter jih uporabimo za okrasne namene pod elementi ali za bolj praktične namene, kot je osvetlitev vrta.

Na voljo so v različnih širinah in dolžinah, samolepilni trak na zadnji strani pa dopušča enostavno namestitev. Ker so nadvse prožni zagotavljajo upogljivost do 90 stopinj, zaradi česar so primerni za uporabo na nagnjenih ali ukrivljenih površinah. Barvne trakove je mogoče dopolniti z najrazličnejšimi komponentami, kot so stikala, daljinci, in krmilniki.

3 razlogi, zakaj so barvni LED trakovi najboljša izbira za vaš zunanji prostor

Barvni LED trakovi so sijajen način za popestritev notranjih in zunanjih prostorov. Ste naveličani velikih zunanjih svetilk? Si želite ustvariti prijeten in sproščen ambient brez večjega posega v prostor? Rešitev predstavljajo LED trakovi za zunaj. Ti imajo v primerjavi z drugimi oblikami razsvetljave številne prednosti, kot so:

  1. Dolga življenjska doba
  2. led trakovi za zunaj

Barvni LED trakovi za zunanje prostore so nadvse vzdržljivi ne glede na zunanje vplive, udarce in tresljaje. Diode za razliko od drugih klasičnih svetil za svoje delovanje ne potrebujejo toplote, saj svetlobo proizvedejo s pomočjo električnega toka. Takšna zasnova zagotavlja nemoteno delovanje v deževnih in snežnih vremenskih razmerah v nizkih temperaturah. Zahvaljujoč trpežnim komponentam pa je tudi njihova življenjska doba precej daljša.

  1. Energetska učinkovitost in nižji stroški

LED-diode v celoti napaja električni tok, zato se večina energije pretvori v svetlobo. Zaradi takšnega delovanja so energetsko učinkovitejše od žarnic, ki energijo pretvarjajo v toploto. Edinstvena oblika jim omogoča, da v primerjavi z drugimi tradicionalnimi svetili delujejo z nižjo močjo, kar pomeni, da porabijo manj energije. Kljub manjši porabi pa ustvarjajo enako svetlobo le z 80 % električne energije manj. LED-diode s takšnim delovanjem varčujejo z energijo ter zmanjšajo ogljični odtis. Zaradi takšnega delovanja so trakovi stroškovno učinkovit vir energije za vsako gospodinjstvo.

  1. Prijaznost do okolja in možnost reciklaže

Trakovi niso le energetsko učinkovitejša razsvetljava, temveč tudi boljša za okolje. Ne vsebujejo strupenih kemikalij, so izjemno vzdržljivi in ne ustvarjajo večjih odpadkov.

Okolju prijazen vir svetlobe namreč sestavljajo materiali, kot je plastika, katere je mogoče brez večjih težav reciklirati.

Namestitev LED trakov je izredno preprosta, prilagodljiva in hitra

barvni led trakovi

 Kvalitetni LED trakovi uporabniku dopuščajo osvežitev prostora na enostaven in cenovno ugoden način. Pred nakupom sta poglavitna načrtovanje in merjenje. Premislite, kam boste trakove namestili ter izmerite, koliko dolžinko, ki jo potrebujete. Zaradi nevarne tokovne preobremenitve je največja dolžina traku 5 m. Seveda le to lahko poljubno prilagodite potrebam prostora z razrezom. LED trakovi, montaža katerih je nadvse preprosta, uporabniku ponujajo dva tipa vezave. Vzporedno in zaporedno. Vzporedna vezava se uporablja za trakove, daljše od 5 m, pri čemer se seštejejo vsi kosi traku. Pomembno je le, da dolžina posameznega traku ne preseže 5 m. Zaporedna vezava pa se uporablja le za dolžino do 5 m, pri čemer pa ni upoštevana dolžina kabla.

Pred namestitvijo je trak priporočljivo ogreti na sobno temperaturo, kar mu bo zagotavljalo večjo upogljivost ter preprečilo morebitne poškodbe. Krajšanje je odvisno od možnosti rezanja, ki ga imajo posamezni LED trakovi. Montaža mora biti opravljena na čisti in suhi površini. LED trakovi za zunaj prilepimo na izbrano mesto ter nato povežemo z napajalnikom. Med spajanjem, ki je lahko direktno s kabli ali s spojko, je treba paziti na pravilno polariteto (minus, plus).