Slovenska košarka – KK Olimpija, košarkaška zveza Slovenije

KK Olimpija je košarkarski klub s sedežem v Ljubljani. Nastal je z združitvijo dveh klubov, Olimpije iz Ljubljane in hrvaškega KK Cedevita. Do leta 2010 je KK Olimpija igrala svoje tekme v dvorani Tivoli, v novejšem obdobju pa jih igra v Stožicah. Iz združitve s hrvaško KK Cedevito leta 2019 je nastala KK Cedevita Olimpija Košarkarji Olimpije so nazadnje igrali v slovenski ligi, Jadranski ligi in evropskem pokalu.

KK Olimpija se ponaša s kar 17 naslovi slovenskega prvaka in 19 naslovi pokalnega zmagovalca. Leta 1994 je dobila evropski pokal, leta 1997 je bila tretja v Evroligi in 2002. je zmagala Jadransko ligo. V Jugoslaviji je šestkrat osvojila naslov prvaka.

Znotraj KK Olimpije je igralo že veliko poznanih domačih in tujih igralcev, ki so svojo pot pogosto nadaljevali v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, ameriški NBA. V tem ljubljanskem klubu sta igrala denimo Aron Baynes in Danny Green. Oba sta s San Antoniem dobila naslov prvaka lige NBA v sezoni 2013/14. Vendar pa se Olimpija zadnja leta sooča z denarnimi težavami, zato si ne more privoščiti dražjih igralcev. Tudi to je eden izmed razlogov, da klub v zadnjem času ne uspe doseči odmevnejšega uspeha izven meja Slovenije.

Skozi čas je iz vrst KK Olimpija izšlo veliko znanih slovenskih košarkarskih imen, med njimi Jurica Golemac, Sani Bečirović, Vlado Ilievski, Marko Milič, Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Goran Dragić, Radoslav Nesterović, Primož Brezec in drugi. Mnogi od njih so vstopili v NBA.

Slovenska košarka

Slovenska košarka – kako se je vse skupaj začelo?

Slovenska košarka ima dolgo zgodovino. Vse se je začelo davnega leta 1905 s tako imenovanim »korballom«. Košarko se je takrat igralo na Češkem, od koder se je razširila v Slovenijo. Takšno, kot jo poznamo danes, so jo pri nas začeli igrati leta 1921 v Mariboru. V nekdanjo Jugoslavijo se je košarka razširila prek študentov, tudi znotraj društva Sokol. Leta 1922 je potekala prva neuradna tekma, in sicer med Mariborom in Mursko Soboto. Slavili so Mariborčani z 28:13.

Na prvo uradno tekmo pa je bilo treba počakati do leta 1945, ko sta se udarili Prva gimnazija iz Vegove in Četrta gimnazija iz Bežigrada. Na prvi tekmi se je rezultat prevesil v prid Vegovcev, vendar jim Bežigrajčani na drugem srečanju niso ostali dolžni. Ekspresen razvoj košarke na Slovenskem je sledil po drugi svetovni vojni in leta 1950 je bila ustanovljena Košarkarska zveza Slovenije.

Košarkaška zveza Slovenije

KK Olimpija košarka z bogato zgodovino

Union Olimpija je bila ustanovljena leta 1946 znotraj društva Svoboda. Svojo prvo tekmo je odigrala v istem letu, in sicer proti Udarniku, od katerega je bila uspešnejša. Konec leta so se preimenovali v Enotnost – to ime se je obdržalo do leta 1954, ko so postali AKŠ Olimpija. K imenu kluba so nato skozi čas večkrat pripojili sponzorsko ime: Iskra, Smelt, Union in nazadnje, leta 2017, Petrol Olimpija.

Olimpija je svoje prve tekme gostila na Taboru, nato pa so se preselili pred Cekinov grad, kjer je bila leta 1965 zgrajena Hala Tivoli. Leto kasneje so postali jugoslovanski državni prvaki na krilih Janeza Bajca, Iva Daneua, Boga Debevca, Primoža Brišnika, Matije Dermastje, Marjana Kandusa, Igorja Jelnikarja, Jožeta Lampiča, Mihe Lokarja, Petra Kralja, Borisa Kristančiča, Jožeta Podboja, Rudija Pertota, Janeza Škrjanca in Saše Poljšaka.

Do slovenske osamosvojitve leta 1991 je Olimpija še petkrat zmagala jugoslovansko državno prvenstvo. Med največjimi imeni Olimpije 70. in 80. let so Ivo Daneu, Peter Vilfan, Jure Zdovc, Krešimir Ćosić, Borut Bassin, Vinko Jelovac, Pavle Polanec in Aljoša Žorga. Po osamosvojitvi je klub obrnil nov list in se začel meriti z evropskimi tekmeci.

Med vidnejšimi uspehi tega obdobja so med drugimi bili: 14-kraten naslov državnega prvaka, 19-kraten naslov pokalnega prvaka, trikraten naslov zmagovalca Superpokala, zmaga na Evropskem pokalu (1994), tretje mesto v Evroligi (1997), zmaga v ligi NLB (2002).

Košarkaška liga

Košarkaška zveza Slovenije

Košarkaška zveza Slovenije je bila ustanovljena 15. januarja 1950 v Ljubljani. Pred tem je bila organizacija košarke po slovenskih mestih v domeni učiteljev športne vzgoje znotraj športnih društev in šol. Prvi predsednik zveze je bil Tine Benedičič. Zveza je imela ob svoji ustanovitvi 603 člane in 19 klubov. KZS je danes krovna organizacija slovenske košarke, ki organizira domače pokale in lige ter tekme slovenskih reprezentantov.

KK Olimpija - slovenska košarka

Košarkaška liga – slovenska

V Sloveniji imamo štiri moške košarkaške lige in eno žensko. 1. A moška košarkaška liga je Liga Nova KBM. Ustanovitev prve moške košarkaške lige sega v leto 1991. Znotraj te lige je naslov državnega prvaka največkrat osvojila Olimpija (17-krat), nato sledijo Krka (7-krat), Helios Domžale (2-krat) ter po enkrat Tajfun in Sixt Primorska.

Sezono 2019/20 je zaznamovala epidemija covid-19, virusa, ki je prizadel življenje na vseh področjih. Število odigranih tekem je bilo prenizko, zato se naslova izjemoma ni podelilo. Za vse zadnje novosti o dogajanju v slovenski košarkarski ligi prisluhnite podcastu Blokada, ki ponuja sveže informacije in komentarje dogajanja iz zakulisja slovenske in tuje košarke. Prek njihovega foruma se lahko povežete z ostalimi košarkarskimi navdušenci po Sloveniji.