Moderen zimski vrt na balkonu je izjemno pametna odločitev

Moderen zimski vrt – pametna rešitev za vaš balkon ali teraso

 

Moderen zimski vrt združuje prednosti zaprtih prostorov in naravnega okolja. Zasteklitev poskrbi za prijetne temperature v vseh letnih časih, še posebej če izberete nekoliko debelejše steklo oz. boljšo izolacijo. Hkrati ščiti pred dežjem, snegom, vetrom ipd. Pri tem pa prepušča veliko naravne svetlobe, ki je izredno pomembna za dobro počutje. Če so prostori, v katerih se zadržujemo večino časa, precej temačni in utesnjujoči, se nas hitro poloti malodušje. Moderen zimski vrt je zato izjemno prijeten kotiček za preživljanje prostega časa – tako takrat, ko ste sami, kot takrat, ko ste v družbi svoje družine ali prijateljev.

Moderen zimski vrt poveča vrednost vašega doma

moderen zimski vrt

Ali pri načrtovanju (malce večjih) praznovanj v svojem domu težko najdete dovolj prostora za goste? Pogosto delate od doma, vendar nimate na voljo kotička, ki bi bil namenjen samo delu? Bi prišel vašim otrokom prav malce večji prostor za igro? Ali potrebujete prostor za gojenje lastne zelenjavo? Morda preprosto pogrešate prostor za občasen umik in napolnitev baterij v družbi dobre knjige in skodelice kave? Moderen zimski vrt na balkonu ali terasi reši naštete in številne druge težave. Z njim pridobite dodaten bivalni prostor, ki ga bo mogoče uporabljati za najrazličnejše aktivnosti. Med drugim je primeren celo za ureditev kuhinje. Vse je torej odvisno od vaših želja in potreb ter razpoložljivega prostora.

Izbirati je mogoče med najrazličnejšimi izvedbami oz. kombinacijami lastnosti. Moderen zimski vrt – na balkonu ali terasi – se tako povsem zlije z arhitekturnimi značilnostmi vašega doma. Ne učinkuje torej kot moteč tujek, ampak povsem naravno, kot logičen podaljšek vašega doma oziroma kot vezni člen, vmesna stopnja med notranjostjo in zunanjostjo. Moderen zimski vrt na balkonu ali na terasi s svojo estetsko dovršenostjo in funkcionalnostjo pozitivno vpliva na vrednost vašega stanovanja ali hiše, kar je še eden od številnih razlogov, zaradi katerih gre za vse bolj priljubljeno obliko nadgradnje objektov.

Izredno pomembno je, da se pri izdelavi uporabijo resnično kakovostni, preverjeni materiali, ki uspešno kljubujejo manj ugodnim vremenskim vplivom (vlaga, dež, močan veter, toča, sneg, ultravijolični žarki ipd.). Obenem pa je izjemno pomembna profesionalna montaža, ki seveda zahteva ustrezno znanje in izkušnje. Prav montaža je tista pika na i, ki poskrbi za stabilnost in polno funkcionalnost.

Živite v bloku? Uredite si moderen zimski vrt na balkonu …

Številni ljudje so prepričani, da je moderen zimski vrt možen samo pri hišah oziroma tam, kjer je na voljo terasa. Vendar pa to nikakor ne drži, saj se lahko po želji odločite za moderen zimski vrt na balkonu. Vse, kar je potrebno, je kakovostna zasteklitev – in že boste uživali v vseh prednostih, ki odlikujejo moderen zimski vrt. Ta vam omogoča, da zares v polnosti izkoristite potencial balkona.

Čeprav je seveda dragocen tudi odprt balkon, še posebej če bivate v manjšem stanovanju, se možnosti uporabe balkona z zasteklitvijo bistveno povečajo. Zaradi pogosto nepredvidljivih vremenskih razmer smo pri klasičnih balkonih precej omejeni. Naš poskus počitka na svežem zraku lahko na primer hitro zmoti dež in nas prežene v stanovanje. Še več težav pa imamo v hladnejših mesecih. Odprt balkon je tako dobršen del leta praktično neuporaben.

Omeniti pa moramo še to, da moderen zimski vrt na balkonu prispeva k zaščiti fasade in stavbnega pohištva ter da z zasteklitvijo zmanjšamo energetske izgube. Možnost za intenziven vdor hladnega zraka med sezono ogrevanja bo bistveno manjša, kar pomeni, da gre pravzaprav za investicijo, saj se vam bo strošek izdelave vsaj deloma povrnil v obliki prihrankov pri ogrevanju. Na podoben učinek pa je mogoče računati tudi pri hlajenju stanovanja.

Pametni zimski vrt z možnostjo upravljanja senčil na daljavo

zimski vrt na balkonu

Možne kombinacije lastnosti so praktično neomejene (oblika, tip in barva profilov, debelina oz. toplotna prehodnost stekla, vrsta vrat/sten, tip morebitnih senčil, dimenzije, materiali za izdelavo strehe ipd.). Vsaka izvedba je zato nekoliko drugačna, unikatna. Ena od možnosti je denimo t. i. pametni zimski vrt – na balkonu ali na terasi. Gre za rešitev, ki je še posebej moderna, saj se zanimanje za pametni dom drastično povečuje.

Moderen zimski vrt, nadgrajen s pametnimi inštalacijami, je nedvomno zelo praktičen. Če se denimo odločite za uporabo senčil, bo možno količino svetlobe, ki prehaja skozi steklo, iz katerega je izdelan vaš pametni zimski vrt, prilagajati tudi na daljavo. Po želji lahko urnik spuščanja/dvigovanja žaluzij določite vnaprej, podobno kot pri klasičnih senčilih za okna, ki so povezana v sistem pametnih inštalacij. Pametni zimski vrt obenem omogoča prezračevanje na daljavo oz. avtomatizirano prezračevanje, skladno z določenim protokolom (v primeru da ne gre za fiksno zasteklitev oz. za fiksne steklene stene).

Če se odločite za pametni zimski vrt oziroma za nadgradnjo elementov s pametnimi inštalacijami, boste torej uživali v podobnih prednostih kot pri drugih sistemih, ki so običajno del pametnega doma. Nadzor nad količino svetlobe in s tem toplote ter nad izmenjavo zraka bo precej lažji in manj zamuden. Če se navdušujete nad modernimi rešitvami, ki nam nemalokrat močno olajšajo življenje, je pametni zimski vrt vsekakor odlična izbira.