Slovenska košarka in njeno mesto v Evroligi

SLOVENSKA KOŠARKA

Slovenska košarka in njeni začetki

V šolah in telovadnih društvih so že v preteklosti igrali košarko ali korball. Prvi začetki pa segajo v leto 1921. Takrat je bil začetnik in znanilec slovenske košarke učitelj telovadbe Ciril Hočevar, ki je bil tudi član društva Sokol Maribor. Zaradi svojega študija je obvladal košarkarska pravila in je zato že leta 1921 v Mariboru igral sodobno slovensko košarko. V nadaljevanju ni število športnih navdušencev raslo samo po svetu, ampak tudi pri nas.

Predvsem po drugi svetovni vojni se je slovenska košarka razvila v večjem delu Slovenije. Nov šport je navduševal športne navdušence. Preden, da se je ustanovila Košarkarska zveza Slovenije, se je slovenska košarka igrala v številnih mestih, saj so jo organizirali profesorji telesne vzgoje v šolah in športnih društvih.

Ko pa se je leta 1950 ustanovila Košarkarska zveza Slovenija, je situacija postala resnejša. KZS se je ustanovila v Ljubljani na Taboru. Prvi predsednik je postal Tine Benedičič. Košarkarska zveza Slovenije je imela 19 klubov in 603 člane.

košarka evroliga

Evroliga v košarki – Evropska košarkarska liga

Evroliga ali angleško EuroLeague oziroma Turkih Airlines EuroLeague je najpomembnejša profesionalna košarkarska liga v Evropi. V njej nastopajo najboljše ekipe iz osemnajstih različnih evropskih držav, članic FIBA Evropa. Nastala je leta 2000 pod okriljem ULEB. V preteklosti je bilo tekmovanje imenovano Pokal evropskih prvakov in Evropska liga. Zaradi pokroviteljstva podjetja Turkish Airlines se ohranilo ime Airlines EuroLeague. Sodelovanje se je začelo v sezoni 2010/2011.

Prvotno je tekmovanje delovalo pod okrilejm Fibe in sicer od leta 1958 do 2001. Imenovalo se je FIBA Pokal evropskih prvakov do leta 1991, od leta 1991 do 1996 se je imenovalo FIBA Evropska liga, od 1996 do 2000 je držal ime FIBA EvroLiga, ter 1 leto, do 2001 FIBA SuproLiga, pod okriljem Euroleague Basketball, se pravi od leta 2000 do danes se imenuje Evroliga oziroma kasnejša leta EvroLiga.

Trenutna situacija EvroLige v košarki

Sezona 2021/2022 je bila še 65. sezona elitnega evropskega košarkarskega tekmovanja oziroma 22. sezona tekmovanja, kot ga poznamo danes. Osemnajst ekip se od začetka oktobra do konca maja bori za naslov prvaka EvroLige. Javnost je mnenja, da se košarka v EvroLigi spreminja v zelo zaprto tekmovanje, kar pa potrjujejo tudi njeni vodilni.

Približuje se namreč obdobje, ko se nekoliko manjše ekipe s pomočjo takoimenovanega »wild-card« ne bodo mogle udeležiti tekmovanja.

Zanimivosti košarke in EvroLige

V letih EvroLige smo imeli že čez 20 prvakov EvroLige, od tega je bilo 13 ekip, ki je naslov prvaka osvojilo večkrat. Najuspešnejši klub je Real Madrid, ki je z 10 naslovi najuspešnejši klub. Split pa je edini klub, ki je tekmovanje osvojil trikrat zapored in sicer v sezonah 1988/1989, 1898/1890, 1990/1991.

Prav tako je zanimiva zgodba mesta Istanbul, ki je imelo že  devet različnih klubov, ki so tekmovali v EvroLigi to so Beşiktaş, Darüşşafaka, Eczacıbaşı, Efes, Fenerbahçe, Galatasaray, Istanbul Technical University, Modaspor in Ülker.

Zanimiva je bila rekordna razlika na tekmi, ki je znašala 44 točk leta 2004, ko je Maccabi Elite z rezultatom 118-74 premagal Skipper Boogno. Dejstvo je, da je prvenstvo vsako leto drugačno, zato ostaja skozi vsa ta leta aktualno.

Kateri so klubi, ki tekmujejo v evropski ligi?

evroliga košarka

Po spremembah, ki so se dogajale tekom let in so vse bolj zapirale EvroLigo in s tem oteževale vstop vanjo, je lansko leto nastopilo osemnajst ekip iz desetih različnih držav. Od tega je imelo trinajst klubov z ligo podpisano večletno pogodbo o sodelovanju.

Nekateri klubi pa morajo vsako leto obnoviti sodelovanje, ki pa žal ni zagotovljeno.  V končnico prvenstva se uvrsti osem najboljše uvrščenih ekip po koncu rednega dela sezone. Na tekmovanje FinalFour pa se uvrstijo štiri najboljše ekipe končnice.

Ekipe, ki so trenutno aktualne in so na sceni, so Alba Berlin, Anadolu Efes Istanbul, AS Monaco, A|X Armani Exchange Milan, Barcelona, Baskonia Vitoria-Gasteiz, Bayern München, Crvena zvezda mzs, Fenerbahçe Beko, LDLC ASVEL, Real Madrid in drugi.

Večkrat pa se je za mesto v ligi potegoval tudi slovenski KK Olimpija. Njihova najboljša uvrstitev je bila leta 1967 z osvojenim tretjim mestom. So pa navdušenci športa prepričani, da slovenski klub za svoj uspeh potrebuje tekmovanje v tej ligi, predvsem po njihovi združitvi s hrvaškim klubom Cedevita.

Kljub vsemu pa slovenski košarkarji vseeno nastopajo na prvenstvu, pod okriljem drugih držav in klubov. Verjetno trenutno najbolj slišano ime je Klemen Prepelič, ki igra za Valencia Basket, znano ime je tudi Urban Klavžar, ki je igral za Real Madrid sedaj pa bo pot nadaljeval v Muricii. Navijači se tudi spominjajo začetkov Luke Dončića pred vstopom v Ligo NBA, ko je igral za Real Madrid.

Evropska liga je v izziv košarkarjem

Zagotovo si mlad košarkar, ki igra v telovadnici, kdaj želi nastopiti v največji evropski ligi ali celo nekega dne v Ligi NBA. Naši uspešni košarkarji pa vsako leto, vsako sezono znova dokazujejo, da to niso neuresničljive želje. Seveda pa je za takšen uspeh potrebno veliko dela in spotenega znoja, vendar ponos in veselje, ki ju čuti Slovenija ob uspehih naših košarkarjev v tujini, poplačata vse težke trenutke igralcev.