Plinski žar odlikujejo vrhunski materiali in neverjetna vzdržljivost

Plinski žar, kot že ime pove hrano pripravi s pomočjo plina, največkrat s propanom iz rezervoarja, priključenim na žar. S segrevanjem do 10 minut ponuja hiter in priročen način za pripravo okusnih jedi. Prav tako dopušča natančno in enakomerno regulacijo temperature z vrtenjem gumba – kot če bi to počeli na štedilniku.

Zaradi preproste uporabe je izvrstna izbira za tiste brez predhodnih izkušenj s peko na BBQ. In kar je najbolje? Po uporabi ne zahteva pretiranega čiščenja kot tisti na oglje. S pravim ražnjem bo kuhanje na prostem vselej užitek. Najsi delate obrok za družino ali prijatelje. Na voljo je v najrazličnejših oblikah in modelih. Od fiksnih, prenosnih do takšnih z večjimi do takšnih z manjšimi delovnimi površinami.

Najpogosteje je narejen iz vrhunskih materialov, kot je nerjaveče jeklo.
Pri njegovi uporabi je dobro prezračevanje ključnega pomena. Ne uporabljate ga v garažah ali zaprtih prostorih. Zagotovite si dodatno varnost med kuho, da pred prižigom pregledate cevi in regulator ter se prepričate, da ni očitnih poškodb.

Tako kot vsi modeli bo tudi ta najbolje deloval, če vzdržujete čistočo. Poskrbite za njegovo optimalno delovanje z rednim čiščenjem ostankov hrane ter občasnim vzdrževanjem. Pri slednjem naj se odstrani mreža za žar, pregledajo cevi gorilnika ter preverijo morebitne poškodbe (korozija, udrtine).

plinski žar

plinski žar

 

Žar na plin in njegove prednosti uporabe?

Plinski žar je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih naprav za pripravo jedi, zlasti v poletnem času. Je sijajna izbira za vse, ki radi kuhate zunaj. Ob tem pa popazite še na okolje. Z minimalnim ogljičnim odtisom je ta ena izmed najbolj okolju prijaznih naprav za kuho. Poleg tega se ponaša še s številnimi drugimi prednostmi, kot so:

 1. Enostavna uporaba
  Najboljši raženj bo imel funkcije, ki olajšajo uporabo. Temperatura in velikost plamena se zlahka nadzirata z gumbom na sprednji strani. Enostavno nastavljiva temperatura je poglavitna, saj prepreči, da bi se hrana preveč zapekla. Na voljo je v različnih modelih in velikostih, kar omogoča, da prav vsak mojster BBQ najde pravega zase.
 2.  Nizki stroški vzdrževanja
  Poleg tega, da je izjemno priročen za čiščenje, nudi tudi nizke stroške vzdrževanja v primerjavi z drugimi podobnimi napravami.
 3. Hitra priprava hrane
  “Roštilj” na plin se neznansko hitro segreje in visoke temperature (do 200 °C) doseže že v roku 10 do 15 minut. Zaradi tega je primeren tudi za peko večjih kosov mesa.
 4. Varčnost in učinkovitost
  Žar na plin je nadvse varčen in učinkovit. Zmogljivi materiali, iz katerih je narejen (nerjaveče jeklo) prenesejo visoke temperature ter so odporni proti koroziji, vremenskim vplivom in mehanskim poškodbam. To mu zagotavlja dolgo življenjsko dobo.
 5. Enakomerna toplota
  Preprosta regulacija plamena in temperature dopušča uravnoteženo razporeditev toplote. Takšno delovanje omogoča enakomerno segrevanje živil iz vseh strani, zaradi česar so jedi popolno pripravljene prav vsakokrat.
mreža za žar

mreža za žar

Kakšen vpliv ima mreža za žar in kakšne so kakovostne rešetke?

Mreža za žar ima precej večji pomen, kot si mnogi predstavljajo. Rešetke predstavljajo dragocen del, ki s pravilno uporabo privzdigne kulinarično izkušnjo. Kakovostna mreža ima stabilne, trdne palice, nameščene dovolj skupaj, da hrana ne pade skozi. Prav tako mora biti narejena iz ustreznih materialov, ki ne oksidirajo ob redni uporabi in čiščenju.

Izpopolnjen, stabilen material se bo hitro segrel, ohranjal toploto in pri tem ne bo vplival na okus jedi. Najpogosteje so narejene iz nerjavečega jekla, litega železa ali emajla. Material ni edina stvar, ki preprečuje poškodbe in korozijo, bistveno vlogo ima tudi priprava žara na uporabo. Pred uporabo na rešetke s čopičem nanesite tanko plast olja. To ustvari zaščitno pregrado, ki preprečuje prijemanje hrane in rjo.

Mazanje z oljem pa ne bo preprečilo le rjavenja in prijemanja, temveč bo zagotovilo odličen, poln okus pripravljenih jedi. Pri tem je ključno tudi redno čiščenje mreže. Neustrezno očiščene rešetke so namreč raj za bakterije in mikrobe, ki se razvijejo iz ostankov hrane ter povzročajo zastrupitev s hrano. Da bi se izognili takšnim neprijetnostim, je treba rešetke po vsaki uporabi očistiti.

 

Kako kupiti plinski žar in na kaj morate biti pri nakupu pozorni?

Žar na plin je fantastična naložba s katero boste hitro dosegli najvišjo kakovost hrane. Pri nakupu je treba upoštevati najrazličnejše dejavnike in merila s katerimi si boste zagotovili preprosto ter dolgotrajno uporabo. Pri izbiri je pomembno, da:

 • Izberete velikost, ki vam bo ustrezala
  Premislite o tem kam boste žar postavili in kako ga boste uporabljali. Če imate večjo družino boste zagotovo posegli po ražnjih z večjo delovno površino. Večjo površino boste potrebovali tudi v primeru priprave različnih vrst hrane hkrati.
 •  Upoštevate, kakšno gorivo boste uporabljali
  Je to propan ali zemeljski plin? Slednji namreč zahteva plinovod na lokaciji vašega ražnja.
 • Bodite pozorni na sistem odvajanja maščob
  To je površina, nameščena pod rešetkami. Za učinkovito odvajanje maščob mora ta biti dovolj velika, hkrati pa mora uporabniku nuditi enostaven dostop za čiščenje. V primeru kopičenja lahko pride do podžiga, v katerem se mesna maščoba vname.
 • Dodatne lastnosti
  Dobro premislite, kakšen žar si želite? Kakšne so dodatne lastnosti, ki jih med kuho potrebujete? Je to več nivojev kuhalne površine, stranski gorilnik, luči? Modeli danes ponujajo najrazličnejše dodatke s katerimi boste kulinarično doživetje še izboljšali.
žar na plin

žar na plin